Image
Image
Image

mufinki

Image
Image
Image
Image

pizza

Image

pizza

Image

nalesniki

Image

nalesniki

Image
   Wielbiciele sera żółtego cenią jego smak
    i szerokie  zastosowanie kulinarne.
      Sery żółte nadają charakter kanapkom,
są dodatkiem do potraw. 
 Sery żółte są bardzo zdrowe !!!
Zawierają wiele cennych składników takich jak białko,
kwasy tłuszczowe,witaminy (A, B, D i K)
i minerały (wapń, fosfor, magnez, cynk i miedź).
Znaczna ich część jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania
układu odpornościowego,
nerwowego i mięśniowego organizmu.
Ponadto wspomniane witaminy i minerały
są odpowiedzialneza budowę naturalnej bariery ciała
przed bakteriami i wirusami.

ser

Image
Image

https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym/

ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 2021

Image

https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/psychodietetyka/najczestsze-pytania-i-odpowiedzi-zwiazane-z-tematem-zywnosc-zywienie-a-covid-19-2/

Czy istnieje ryzyko zakażenia wirusem COVID-19 poprzez żywność?

Pomimo dużej skali pandemii, dotychczas nie było doniesień o zakażeniu wirusem COVID-19 poprzez spożywanie żywności. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że nie ma dowodów na to, że żywność stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego w odniesieniu do COVID-19. Wirus do namnażania się potrzebuje człowieka. Za główne źródło rozprzestrzeniania się wirusa uznaje się drogę kropelkową przenoszoną z człowieka na człowieka podczas kichania, kaszlenia, mówienia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jednak, aby ze względu na możliwość utrzymywania się wirusa na powierzchniach, z którymi mógł mieć kontakt zakażony zachować zasady higieny przy kontakcie z żywnością a szczególnie w sklepach.

Czy istniej ryzyko zarażenia się COVID-19 poprzez opakowania żywności?

Według European Commission Directorate – General For Health And Food Safety nie ma dowodów, że poprzez kontakt z opakowaniami żywności, może dojść do przenoszenia się zakażenia. Wykazano jednak (NEJM, Marzec 2020), że wirus COVID-19 utrzymuje się do 24 godzin na kartonie, do 72 godzin na plastiku, do 72 godzina na powierzchniach stalowych, do 4 godzin na powierzchniach miedzianych i do 3 godzin w powietrzu (w eksperymentalnie wytworzonym aerozolu).

Dlatego też osoby mające kontakt z żywnością np. zajmujące się pakowaniem żywności, personel sklepu a także konsumenci, powinny przestrzegać wskazówek odpowiednich organów zdrowia publicznego dotyczące dobrych praktyk higienicznych w miejscach sprzedaży żywności. Jedną z najważniejszych praktyk higienicznych jest regularne i dokładne mycie rąk wodą z mydłem przez co najmniej 20 sekund lub płynem do dezynfekcji.

Należy również pamiętać o  unikaniu dotykania oczu, ust i nosa. Personel, który ma kontakt z żywnością (na przykład krojenie mięsa, lub nabiału, pakowanie owoców i warzyw czy pieczywa) ma obowiązek noszenia rękawiczek jednorazowych odpowiednio często je zmieniając i dezynfekując ręce. Klienci w sklepach również zgodnie z obowiązującymi zaleceniami powinni odkazić ręce przy wejściu do sklepu. Klienci nie powinni dotykać produktów spożywczych, których nie zmierzają kupić aby uniknąć zanieczyszczenia ich jakimikolwiek patogenami obecnymi na rękach.